Blog: Tips om te helpen bij stress!

Tips om te helpen bij stress

Al tijden stijgt het aantal mensen met stressklachten. Ook Corona draagt bij aan het ervaren van stress. Er zijn vele signalen, die kunnen wijzen op stressklachten en uiteindelijk op een burnout!

De belangrijkste stress signalen zijn:

Vermoeidheid, concentratieproblemen, prikkelbaar, slecht slapen en nergens zin in hebben.

Wat kun jij doen om je collega met stressklachten te helpen?

  1. In gesprek

Plan een 1 op 1 gesprek in met je collega. Ga in gesprek vanuit jouw zorg voor de ander. Vertel je collega, dat je de indruk hebt dat het niet goed gaat en geef altijd een voorbeeld.

2. Luisteren en structuur

Mensen, die last hebben van stress hebben vaak moeite met het aanbrengen van structuur in hun werk. Door goed naar je collega te luisteren, samen te vatten help je om structuur aan te brengen en prioriteiten te stellen

3. Werk uithanden

Biedt aan taken of werk tijdelijk over te nemen. De eerste druk kan dan weggehaald worden. Je lost hier niet het probleem mee op! Mensen, die makkelijk te veel hooi op hun vork nemen, zullen dat weer gaan doen.

Ten slotte nodig je collega eens uit om wat vaker te wandelen tijdens de lunch.

Professionele hulp

Als iemand echt overspannen is en een burn-out dreigt , dan zijn bovenstaande tips niet voldoende en is het verstandig om hulp in te schakelen.

Raad je collega aan om hulp te zoeken bij de bedrijfsarts, huisarts of een coach.

Daarnaast is het natuurlijk mogelijk om zelf je leidinggevende op de hoogte te stellen, vooral als de problemen van je collega ten koste gaan van je eigen werk. Hoe lastig ook, maar laat dit wel eerst weten aan je collega. Doe je dat niet, dan voelt de ander zich mogelijk verraden.

Meer informatie? Neem gerust contact met mij om. Ik denk graag met je mee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.