Blog: 3 tips om je collega te helpen bij een dreigende burn-out.

Krak

Ondertussen is het alweer jaren geleden dat ik mijn kuitbeen brak tijdens het sporten. Paniek! Allerlei gedachten vlogen door mijn hoofd. Over nog geen twee weken kon ik starten bij een nieuwe werkgever. Hoe moet dat als mijn been in het gips zit? Hoe kom ik er als ik geen auto kan rijden? En zo vlogen er nog veel meer gedachtes door mijn hoofd. Door alle stress kon ik niet eens meer mijn eigen telefoonnummer herinneren (Zo fijn, dat we vandaag de dag een mobieltje hebben).

Bij de eerste hulp stond mijn man mij op te wachten en toen kwamen de tranen! Wat fijn om even te kunnen uithuilen en daarmee spanning los te kunnen laten.

Eenmaal thuis aangekomen werd ik door vele verwend, heerlijk al die aandacht en verwennerij.

Een paar maanden eerder

Een aantal maanden voordat ik mijn been brak was ik bij de huisarts geweest, omdat het even niet zo goed met mij ging. Ik zat niet goed in mijn vel, had nergens zin in, vermoeid. Het leek wel alsof ik depressief was. Thuis blijven, zorgen voor ontspanning en leuke dingen doen was het advies van de huisarts.  

De reactie van mijn omgeving was … tja hoe zal ik dat omschrijven. Iedereen had goed bedoelde adviezen over wat ik vooral wel en niet moest doen.

Ga eens een paar dagen lekker op tijd naar bed; pak een goed boek; lekker de stad in enzovoort.

Dat ik even niks wilde doen, boos kon worden om niks, regelmatig in tranen uitbarstte bleek niet alleen voor lastig! Mijn omgeving wist eigenlijk ook niet zo goed hoe ze met mij om moesten gaan.   Tja, dan is een gebroken been toch een stuk makkelijker. Zo zichtbaar wat er aan de hand is en hoe lang het gaat duren voordat je breuk weer hersteld is!

Signalen

Al tijden horen en lezen we met regelmaat, dat het aantal werkende met een burn-out of met klachten, die wijzen op een dreigende burn-out toeneemt. Een zorgelijk signaal!

Er zijn vele signalen, die kunnen wijzen op een (dreigende) burn-out. Het gaat te ver om deze nu allemaal te benoemen, daarom beperk ik me graag tot de vijf belangrijkste signalen.

De vijf belangrijkste waarschuwingen zijn:

1. Vermoeidheid                                             4. Slecht slapen

2. Concentratie problemen                        5. Nergens zin in hebben            

3. Prikkelbaar

Wat kun je doen?

Voordat er sprake is van een burn-out zijn er al vaak diverse signalen te zien.

1) In gesprek

Als collega doe je er goed aan om in alle rust 1 op 1 het gesprek hierover aan te gaan. Ga met je collega in gesprek vanuit jouw zorg voor de ander. Vertel hem of haar, dat je de indruk hebt dat het niet goed gaat en geef daar altijd een voorbeeld bij.

Jan, ik maak me zorgen om jou. Ik heb het gevoel dat het niet goed met je gaat. Eerder van de week werd je zo boos, toen bleek dat het kopieerpapier niet op tijd besteld was. Ik ben het niet gewend, dat je hier zo boos om wordt.

Hou er rekening mee, dat je collega, niet direct toe zal geven dat het niet goed gaat. Vaak zijn meerdere gesprekken nodig, voordat de ander toe zal geven dat er sprake is van stress. Ga dan niet lopen pushen. Laat hem of haar weten, dat je graag wil luisteren en dat je er bent als de ander er aan toe is.

Soms heeft je interventie geen effect en lukt het je collega (nog) niet gebruik te maken van je hulp. Soms moeten mensen eerst opbranden voordat zij in staat zijn om veranderingen in hun leven aan te brengen.

2) Luisteren en structuur

In gesprek gaan met je collega is belangrijk en kan dus ook voor een mooie eerste stap zorgen!

Wat ik merk is dat mensen, die last hebben van stress snel het overzicht kwijt zijn. Door goed luisteren, regelmatig samenvatten helpen je collega om overzicht te bewaren en de juiste prioriteiten te stellen.

3) Werk uit handen

Biedt aan om taken of werkzaamheden van je collega over te nemen. Hierdoor kan de eerste druk weggehaald worden. Je lost hiermee niet het probleem op! Als je collega van nature gewend is om veel hooi op de vork te nemen, zal hij of zij dat ook weer doen.

Tot slot: nodig je collega eens wat vaker uit om tijdens de lunch even samen te gaan wandelen.

Professionele hulp inschakelen?

Als iemand echt overspannen is en een burn-out dreigt , dan zijn bovenstaande tips niet voldoende en is het verstandig om hulp in te schakelen.

Raad je collega aan om hulp te zoeken bij de bedrijfsarts, huisarts of een coach.

Daarnaast is het natuurlijk mogelijk om zelf je leidinggevende op de hoogte te stellen, vooral als de problemen van je collega ten koste gaan van je eigen werk. Hoe lastig ook, maar laat dit wel eerst weten aan je collega. Doe je dat niet, dan voelt de ander zich mogelijk verraden.

3 gedachten over “Blog: 3 tips om je collega te helpen bij een dreigende burn-out.

  1. Marie de Jonge

    Bedankt voor het delen van dit handige artikel over het spotten van de signalen van een burn-out. Een collega van mij is ook vaak erg vermoeid en gestrest. Ik wil volgende week een gesprek met haar aangaan. Ik ga me met deze tips voorbereiden.

  2. Ivan

    Ik heb dit artikel over collega’s met een dreigende burn-out met veel interesse gelezen. Ik zit in het onderwijs en heb al menig collega zien opbranden. Binnen een werksfeer van overleven of sterven is het moeilijk om het gesprek aan te gaan. Toch kan vroegtijdige signalering veel leed besparen. Ik heb het er straks met de vertrouwenspersoon over.

  3. Vincent Rondwijk

    Een gesprek aangaan kan inderdaad een goede eerste stap zijn. Zorg er wel voor een goede aanpak en toon begrip voor de situatie. Ik heb in het verleden gemerkt dat men niet altijd de ernst van de situatie in kan zien en dit besef komt vaak pas wanneer het te laat is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.