Blog: Zo krijg je meer grip op verzuim

Verzuimgesprek

Verzuim is een onderwerp dat veel organisaties bezighoudt. En dat is ook niet zo gek, want verzuim kost veel tijd en geld. De grootste veroorzaker van verzuim is de psychische overbelasting. Denk aan stress, hoge werkdruk en een burn-out. Wat de effecten zijn op je organisatie heb ik in dit artikel voor je op een rijtje gezet. 

Adviezen voor meer grip 

1 Geef je leidinggevende een belangrijke rol 

Directe leidinggevenden kennen de medewerkers vaak het beste. Ze zien de medewerkers regelmatiger, weten vaak beter wat er speelt op de werkvloer en in de privésituatie van de medewerker.

Dat maakt dat een leidinggevende vaak sneller kan zien en erkennen dat de medewerker zich anders gedraagt dan normaal.  

2. Analyseer verzuimcijfers 

Maak een goede analyse van je verzuimcijfers, zodat je weet hoe ze zijn opgebouwd en waar in de organisatie het meeste verzuim aanwezig is. Bespreek met elkaar de resultaten en ga samen aan de slag met het opzetten van een actieplan om grip te krijgen op verzuim.  

3. Wees creatief in het bedenken van oplossingen 

Wees creatief in het bedenken van oplossingen als je ziet dat een medewerker vastloopt.  

Soms zijn de meest kleine aanpassingen in het dagelijks werk al voldoende om uitval te voorkomen. Denk aan een dagje meer thuiswerken of tijdelijk even andere taken doen. 

4. Besteed in werkoverleggen aandacht aan het thema stress 

Medewerkers hebben vaak het idee dat zij de enige zijn die stress ervaren. Ze kunnen zich ervoor schamen en daardoor minder snel vertellen dat zij stress ervaren. Dit risico verklein je als medewerkers weten dat je als werkgever het onderwerp belangrijk vindt. 

5. Neem psychische belasting op in het verzuimbeleid 

Neem psychische belasting explicit op in je verzuimbeleid en laat de OR hier actief hun visie en mening over delen. 

6. Scholing en ondersteuning 

School je medewerkers in het thema stress, zodat zij de beter in staat zijn om stress tijdig te herkennen. En ondersteun de leidinggevende in het voeren van de juiste gesprekken met medewerkers.  

Verlaag je verzuim

Wat zou het effect zijn binnen jouw organisatie als je het verzuim met bijvoorbeeld 2% zou weten te verlagen? Wat zou dat doen met je team en hoeveel euro’s zou jij overhouden? Wij bieden graag ondersteuning om hier samen aan te werken.  

Verlaag ook het verzuimpercentage binnen jouw organisatie. Neem contact met ons op via 06 14 80 86 33 of stuur een berichtje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.