Blog: Relatieproblemen en verzuim: wat kun je als werkgever doen?

Relatieproblemen en het effect op het verzuim

Je bent leidinggevende en het valt je op dat een van je medewerkers niet lekker in zijn vel zit. De normaal zo energieke en enthousiaste collega is er helemaal niet bij met zijn hoofd. Hij slaapt slecht en vergeet dingen. Je maakt je zorgen en plant een afspraak in. Uit het gesprek komt naar voren dat het thuis allemaal niet goed gaat. De relatie met zijn partner is stuk gelopen en nu gaan ze uit elkaar. Dit alles zorgt voor slapeloze nachten en stress. Het zijn zorgelijke signalen en je vreest voor verzuim.

Verschillende onderzoeken tonen aan dat medewerkers met relatieproblemen meer verzuimen. Uit onderzoek (door Econovision) blijkt dat de extra kosten per jaar oplopen tot 438 miljoen euro. Daarnaast blijkt uit onderzoek ook dat de coronacrisis op veel relaties een druk heeft gelegd. Het thuiswerken combineren met de zorg en het thuisonderwijs voor de kinderen zorgen voor de nodige druk. Als de relatie dan al niet helemaal lekker liep, kan dit weleens de laatste druppel zijn. Ook de vakantieperiodes, zomer en kerst zorgen jaarlijkse weer voor een piek voor het aantal scheidingsaanvragen in de maanden september en januari.

Relatiestress en scheidingen kunnen zorgen voor verzuim onder je medewerkers. Wees hier als leidinggevende op alert en bespreek je zorgen op tijd met je medewerker. (Zie ook: Bespreekbaar maken van je zorgen loont)

Wat kun je doen?


Weet wat er speelt bij je medewerker

Laat je medewerker weten, dat je het belangrijk vindt om te weten wat er speelt. Welke zorgen er zijn en op welke manier je zou kunnen ondersteunen. Samen kunnen jullie onderzoeken wat er nodig is om uitval te voorkomen.

Onderzoek wat je als leidinggevende kan doen ter ondersteuning

Ga samen met je HR-adviseur in gesprek. Kijk welke mogelijkheden en interventies er mogelijk zijn:

  • Extra vrije dagen opnemen
  • Betaald verlof geven
  • Extra (psychische) ondersteuning intern of extern

Welke interventie je ook doet, het helpt alleen als het een zinvolle actie is voor de medewerker. Is het geen doelgerichte en zinvolle actie dan ontdek je wellicht dat er als nog verzuim ontstaat.

Kom op tijd in actie

Als leidinggevende is het belangrijk om te weten wanneer en hoe je in moet grijpen. Niks is zo vervelend om achteraf te moeten zeggen dat je het allemaal al aan had zien komen. Als je het aan ziet komen betekent het ook, dat je op tijd in kan grijpen, om erger te voorkomen.

Naast een overleg met je HR adviseur kan het verstandig zijn om contact op te nemen met de bedrijfsarts. Zo kun je in overleg besluiten dat het verstandig is om de medewerker preventief bij de bedrijfsarts langs te laten gaan. In een drieluik gesprek kun je dan overleggen wat er wel en niet mogelijk is.

Registreer wat je afspreekt

Het spreekt misschien voor zich, maar zorg ervoor dat je alle gesprekken vastlegt. Zet de gemaakte afspraken op papier en maak met elkaar een vervolgafspraak. Hou de vinger aan de pols. 

Eén gedachte op “Blog: Relatieproblemen en verzuim: wat kun je als werkgever doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.