Blog: Dit zijn de effecten van verzuim binnen organisaties

Aantal jaren terug

Een aantal jaren terug was ik werkzaam als leidinggevende in een zorgorganisatie. Een van de medewerkers waar ik leiding aan mocht geven meldde zich ziek. In mijn telefonische contact met Rita (fictieve naam) vroeg ik haar wat er aan hand was. Nieuwsgierig vroeg ik haar of er naast de klachten nog andere redenen waren voor haar verzuim. Het werd doodstil aan de andere kant van de lijn. Na een tijdje verbrak Rita de stilte en vroeg of we een afspraak in konden plannen. Ze kwam de volgende morgen zenuwachtig langs op kantoor. Eenmaal aan tafel vertelde zij dat ze zich helemaal niet op haar gemak voelde in het werk dat ze deed. Hierdoor ontstond er stress en merkte ze dat ze verkrampt aan het werk ging en daardoor ook fysieke klachten kreeg. Het enige wat ik tijdens dit gesprek heb gedaan is luisteren en een paar vragen stellen. Door er te zijn ontstond er ruimte en kreeg ik te horen dat ik de eerste leidinggevende was die haar als mens zag! 

Deze uitspraak raakte mij diep en zal ik altijd in mijn achterhoofd houden als ik het heb over verzuim, onderlinge communicatie en de effecten hiervan op mensen en organisaties. Want geloof me het kan echt anders.  

Ken jij de effecten van verzuim?

Weet jij eigenlijk de effecten van verzuim binnen jouw organisatie? Het is in ieder geval een onderwerp dat veel organisaties bezighoudt. En dat is ook niet zo gek, want verzuim kost veel tijd en geld. De grootste veroorzaker van verzuim is de psychische overbelasting. Denk aan stress, hoge werkdruk en een burn-out. De effecten heb ik hieronder op een rijtje gezet. 

Harde kanten van verzuim

  • Verzuim zorgt ervoor dat je personele kosten stijgen. Gemiddeld genomen kost een zieke medewerker € 250,- tot € 305,- per dag (MKB Servicedesk 06-2020); 
  •  Er is minder of geen financiële ruimte om te werken aan kwaliteitsverbeteringen; 
  •  Het kost tijd en inspanningen van leidinggevende, HR en directe collega’s; 
  •  Het werk moet wel gedaan worden, dus directe collega’s moeten extra werken of er wordt een flexwerker ingezet. 

Even een rekensommetje

Een medewerker, die 4 dagen werkt en 6 weken uit is gevallen vanwege stress, overspannen zijn kost je al snel € 6000,- (minimaal 250 euro per dag x 4 dagen x 6 weken). Een burn-out duurt gemiddeld genomen 9 maanden. Uitgaande van mijn voorbeeld, dan kost je dat minimaal € 39.000,-. Geld dat je niet aan andere projecten kan besteden. Denk bijvoorbeeld aan het verbeteren van je kwaliteit, scholing van medewerkers e.d. 

Zachte gevolgen van verzuim

  • Er ontstaat een hogere werkdruk bij de overige collega’s; 
  • Het heeft een negatief effect op de teamsfeer; 
  • Er kan een roddelcultuur ontstaan; 
  • Klanten worden ontevreden bij veel wisseling in personele bezetting; 
  • Door onvrede is er meer personeelsverloop; 
  • Het werkplezier neemt af; 
  • Het werven van nieuw personeel kan lastiger worden. 

Anders omgaan met verzuim binnen je organisatie helpt om op termijn veel geld en tijd te besparen. Het verlagen van je verzuim draagt direct bij aan een betere personele bezetting en een goede sfeer op de werkvloer. Constante bezetting op de werkvloer zorgt voor een verbetering van de kwaliteit van zorg en daarmee voor tevreden klanten of cliënten.

Zou jij graag het verzuim binnen je organisatie willen verlagen? Neem vrijblijvend contact met mij op. Dan plannen we vrijblijvend een kennismakingsgesprek in.

Eén gedachte op “Blog: Dit zijn de effecten van verzuim binnen organisaties

  1. Joyce Koenders

    Dag Ingrid,

    ik ben binnen mijn teams met een probleemanalyse naar verzuim bezig. Mag ik bovenstaande informatie hier voor gebruiken?

    Groeten Joyce Koenders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.