Vertrouwenspersoon

Werken doet u niet alleen. Er is altijd wel sprake van samenwerkingen met anderen. Leidinggevende, collega’s, leveranciers, klanten en dergelijke.

Samenwerkingen, die helaas niet altijd prettig verlopen.

Medewerkers binnen uw organisatie kunnen te maken krijgen met (seksuele) intimidatie, pesten, discriminatie, agressie en zelfs met geweld. De gevolgen van ongewenste omgangsvormen zijn groot: personeelsverloop, persoonlijk leed, productiviteit neemt af en verzuim.

De vertrouwenspersoon is er voor medewerkers die klachten hebben over ongewenst gedrag.

Waarom een vertrouwenspersoon?

De Arbowet stelt dat de werkgever verplicht is om medewerkers te beschermen tegen psychosociale arbeidsbelasting.

Medewerkers brengen veel tijd door op hun werk. Contacten met collega’s en klanten, cliënten en dergelijke kunnen veel invloed hebben op hoe iemand zich voelt. En met hoeveel plezier iemand naar zijn werk gaat.

Op het moment dat er sprake is van ongewenste omgangsvormen; pesterijen, agressie en geweld, discriminatie of seksuele intimidatie zal dit effect hebben.

Ongewenste omgangsvormen en een hoge werkdruk brengen stress teweeg. En lichamelijke, psychische en sociale klachten. De Arbowet noemt dit psychosociale arbeidsbelasting (PSA).

De Arbowet verplicht de werkgever om haar medewerkers te beschermen tegen PSA.

Volgens onderzoek helpt het aanstellen van een vertrouwenspersoon bij het voorkomen van ongewenste omgangsvormen.

Met het aanstellen van een vertrouwenspersoon verlaagt u de drempel voor het bespreekbaar maken van problemen of zorgen.

Informatie of een afspraak

Sinds 2021 heeft Mica-Ede haar dienstverlening verder uitgebreid met een nieuw label: De ConflictExpert. Wilt u graag nog meer informatie over de inzet van een extern vertrouwenspersoon klik dan op de link.

Uiteraard is het ook mogelijk om direct contact met mij op te nemen. Graag voorzie ik u van persoonlijk advies en bespreek ik graag welke mogelijkheden er zijn. Bellen kan op 06 14 80 86 33 of stuur een bericht naar ingrid@mica-ede.nl