Blog: Teamcoaching en De Vissenkom

Teamgesprek

Het is alweer een even geleden dat ik een telefoontje kreeg van de manager van een buitenschoolse opvang. Zij vertelde mij, dat een van haar teams de afgelopen maanden veel personeelswisselingen had gekend.

Helaas had dit een effect op de samenwerking. Veel ruis in de communicatie, afspraken worden onvoldoende nageleefd en er is sprake van een wij – zij cultuur. Het team is aan het worstelen en zij zijn opzoek naar ondersteuning in de vorm van teamcoaching.

Vraag: hoe zorgen we er samen voor, dat we een prettige manier kunnen gaan samenwerken. Doel: bouwen aan een stabiel team, zodat de kinderen een mooie tijd hebben bij ons op de Buitenschoolse Opvang.

Welkom

Nieuwsgierig stap ik een paar weken later in mijn auto om kennis te maken met het team.

In de gang hoor ik het eerste geroezemoes. De stemmen worden steeds wat luider en een enthousiaste groep jonge mensen stapt de ruimte binnen.

Het team

Na een paar minuten heeft ieder een plekje gevonden. Licht gespannen en nieuwsgierig kijkt de groep mij aan.
Een mooie club met mensen, die voor iets meer als de helft bestaat uit oudgediende. Ze vertellen dat ze nu een aantal maanden met elkaar aan het werk zijn. Het loopt en er gaan regelmatig dingen mis. Dit zorgt voor irritaties en onbegrip.

Leervragen vanuit het team

  • Weten we van elkaar onze sterke en zwakke punten?
  • Welke rol nemen we in?
  • Hoe zijn de onderlinge verhoudingen?

De Vissenkom

Om meer inzicht te krijgen in hoe de teamleden kijken naar hun eigen rol in het team heb ik een creatieve opdracht meegenomen. Tekenen je eigen vis en plaats deze vervolgens in de vissenkom.

De vissen en haar kom zorgen voor een laagdrempelig gesprek. Een gesprek met hier en daar een grap er inzicht ontstaat in elkaar. Hoe men naar zich zelf kijkt en naar elkaar. Met elkaar zet het team een mooie stap om verder met elkaar aan de slag te gaan.

Werk jij in of met een team? En zijn jullie toe aan een volgende stap? Neem gerust contact met mij op. Ik kijk graag vrijblijvend met jullie mee. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.