Blog: Stress is niet alleen maar slecht!

Stress is niet alleen maar slecht!

We leven in een hectische wereld. Ontwikkelingen gaan snel! Technologie maakt dat we 24 uur per dag in de weer kunnen zijn en dat heeft er toe geleid dat onze manier van leven is veranderd. Steeds meer mensen staan in toenemende mate onder hoge druk en moeten steeds harder werken. ’s Avonds nog even dat ene mailtje beantwoorden of nog gauw even tijd vrij maken voor de laatste hand aan de offerte, die toch echt morgen de deur uit moet. Dit alles gaat ten koste van vrijetijd, je ontspanning en je gezinsleven. 

Nog even wat afmaken

Hoe erg is het nu eigenlijk om ’s avond nog even wat af te maken voor je werk? Op zich hoeft dat helemaal niet zo rampzalig te zijn. Wel is het van belang om je balans te behouden tussen werk en privé. Als je merkt dat je structureel in de avonduren nog ‘even’ iets af moet maken is het verstandig om hier eens bij stil te staan.

Wat maakt, dat je het niet red om alles gedaan te krijgen gedurende je werkdag? Moet deze klus echt nu gedaan worden of kan het ook morgen?

Wees je bewust van het feit, dat het werken in de avonduren ook makkelijk een gewoonte kan worden. Een gewoonte, die op den duur ten koste kan gaan van je eigen gezondheid.

Wat is stress?

Stress is van alle tijden. Stress oftewel spanning is een verdedigingsmechanisme. Lang geleden hadden we dat mechanisme bijvoorbeeld nodig om adequaat te reageren op een wild beest, dat ons aanviel. Slaan we op de vlucht of gaan we vechten? Als het gevaar weer geweken is neemt de stress af.

Spanning is dus een prikkel, die aanzet tot actie. We hebben deze spanning nodig om alert te blijven. Spanning is dus ook nuttig. Zonder spanning komen we nergens.

Stel je hebt een sollicitatiegesprek, een presentatie. Als je hier geen spanning voor zou hebben, dan zou jij je wellicht niet eens voorbereiden. Deze vorm van stress houdt je dan ook scherp en zet je aan tot actie.

Deze stress is dan ook niet slecht en zal ook weer afnemen als de situatie achter de rug is.

Lichamelijke reactie op stress

Stress of spanning brengt je lichaam in staat van paraatheid en alertheid.  Spanningen zorgen er voor dat o.a. stresshormonen, cortisol en adrenaline vrijkomt. Hierdoor gaat ons bloed sneller stromen (hart gaat sneller pompen) en er gaat meer zuurstof naar onze hersenen toe. We kunnen helderder waarnemen, sneller reageren, kansen zien. Onze zintuigen verscherpen dus en onze stofwisseling wijzigt. Deze lichamelijke (re)acties geven overlevingswaarde.

Zoals gezegd spanning is van alle tijden. De spanningen van lang geleden zijn niet meer te vergelijken met de spanningen van vandaag de dag. De hedendaagse spanningen zijn minder duidelijk zichtbaar en tastbaar.

Stress geeft schade als….

Stress kun je onderscheiden in gezonde stress en ongezonde stress, maar ook in nuttig en onnuttig.

Stress is nuttig als je spanning ervaart voor je examen, het geven van een presentatie e.d.. Alert reageren in het verkeer, waardoor je een ongeval weet te voorkomen is nuttig. Stress wordt onnuttig als het je verlamd. Als je door de spanning geen lucht meer krijgt bij het voorbereiden van een presentatie, die je moet geven.  Op dat moment kun je niet meer helder denken.

Gezonde stress neemt ook weer af waardoor je lichaam stopt met het maken van o.a. stresshormonen cortisol en adrenaline.

Spanning wordt ongezond als de spanning blijft en je geen tijd kan of wil nemen voor ontspanning. Redenen hiervoor kunnen zijn; hoge werkdruk, privé problemen, conflicten op je werk.

Als je structureel blootgesteld wordt aan spanning en stress stopt je lichaam niet met het aanmaken van de stresshormonen en ontstaat er een overproductie van stresshormonen. Deze overproductie kan zorgen voor schade. Stress zorgt er namelijk voor dat vitale lichamelijk functies op de achtergrond raken. Denk aan je immuunsysteem en je spijsvertering.

Klachten die dan kunnen ontstaan zijn:

  • Hoofdpijn
  • Vermoeidheid
  • Duizeligheid
  • Slaapproblemen
  • Spijsverteringsproblemen, e.d..

Te veel stress en nu?

Heb jij last van stress? Of merk je dat er binnen je team sprake is van hoge werkdruk en stress? Ga hier dan mee aan de slag. Ga eens bij jezelf na wat je energie geeft en wat je energie kost? Maak hier een overzicht van en probeer meer de dingen te doen, die je energie geven.

Durf jij de eerste stap te zetten om naar een verandering?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.