Blog: Werkdruk; Hoe ga jij daar mee om?

Je kent het vast, nog even een tandje bijzetten, omdat het nu even nodig is om die ene klus op je werk af te krijgen. Of omdat je collega tijdelijk is uitgevallen vanwege verzuim of…. Er zijn zoveel reden te bedenken waarom je weleens een stapje harder zet en dat is helemaal niet erg. Het kan je juist een heel voldaan gevoel geven. Door jouw inzet is die ene klus goed afgerond en is de klant weer tevreden.

Zolang het af en toe eens nodig is om even een stapje meer te zetten zal er niks aan de hand zijn. Het wordt pas een probleem als je gedurende langere periode te veel hooi op je vork neemt, te lang probeert alle ballen in de lucht te houden, te vaak je best doet om het anderen naar de zin te maken. Op termijn raak je dan uit balans, omdat je te veel van jezelf hebt gevraagd in je drukke bestaan.

Wanneer is jouw grens bereikt?

De tijd vliegt door je vingers en er wordt steeds meer van ons verwacht. Het is de tijd waarin we leven. Een overvolle agenda, kinderen naar de sportclub, ouderavond en een drukke baan. Je hebt het druk en vergeet door de hectiek van de dag, de week ook tijd voor jezelf in te plannen.

Voordat je het door hebt raak je uit balans en merk je dat er onvoldoende tijd en ruimte is om je te ontspannen.

Persoonlijkheid

Of je nu studeert, uitdagende baan hebt, een druk gezinsleven of alle drie: we worden vandaag de dag geleefd. Hoe je daarmee omgaat is per persoon verschillend en heeft te maken met karaktereigenschappen en wat je belangrijk vindt.

Als klein meisje leerde ik dat je met de juiste inzet, hard werken en goed je best doen je kan bereiken wat je wil. Als het niet (gelijk) lukt, dan geef je niet op en probeer het nog een keer.

Perfectionisme is dan ook een eigenschap, die mij op het lijf geschreven staat. Een mooie eigenschap. En een eigenschap waar ik als kind, puber en volwassen regelmatig mee heb lopen worstelen. 

Voor mij is werk belangrijk, érg belangrijk. Ik haal er veel energie, plezier en voldoening uit. Dat maakt dan ook dat ik me makkelijk laat verleiden om steeds harder te gaan werken. Niet alleen omdat ik het leuk vind, maar ook omdat ik het graag goed wil doen.

Het heeft mij jaren gekost om te leren herkennen wanneer ik over mijn grenzen heen ging. Wanneer het tijd werd om een grens te trekken, om in balans te kunnen blijven.

Signalen

Ondertussen herken ik mijn signalen. Op het moment dat ik merk, dat ik steeds vaker later thuis kom, stop met sporten, de klussen thuis blijven liggen (omdat ik geen puf meer heb) en er door multi-tasken chaos ontstaat in mijn hoofd, dan is het écht tijd om in te grijpen.

Weet jij op welke signalen jij moet letten? Wanneer is het voor jou tijd om op de rem te gaan staan? Welke karaktereigenschappen zetten jou weleens in de spagaat?

Ben jij opzoek naar balans? En wil je meer inzicht krijgen in jouw persoonlijke valkuilen, zodat jij meer tijd en ruimte voor jezelf in kan plannen?

Neem dan vrijblijvend contact op met mij. Ik maak graag een afspraak met je en help jou in het vinden en behouden van je balans.

#werkdruk #coaching #verzuim #inzetbaarheidscoaching #burnout #stress #personalcoaching #internconflict #balans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.